Ekonomi

Asya piyasaları merkez bankası kararlarını bekliyor

Asya borsaları, yatırımcıların daha fazla faiz indirimine yol açabilecek bir dizi merkez bankası toplantısını beklerken Pazartesi günü sakin seyretti. Bu politika kararları beklentisi, yatırımcıların ek parasal gevşemeye işaret edebileceğine inandığı önemli ABD enflasyon verileriyle birlikte geliyor.

Japonya’daki resmi tatil nedeniyle işlem hacimleri düşüktü ve MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, önceki haftanın %2,7’lik artışının ardından çok az değişiklik gösterdi.

Japonya’nın Nikkei endeksi kapalı olmasına rağmen, vadeli işlemleri 37.723’lük nakit kapanışa kıyasla 38.300 seviyesinde daha yüksek işlem görüyordu. Bu, zayıf yen ve Bank of Japan’ın politikayı sıkılaştırmak için acele etmeyeceğine dair işaretlerle desteklenen geçen haftaki %3,1’lik rallinin ardından geldi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri de mütevazı kazançlar gördü; S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,1 yükseldi. S&P 500, genellikle hisseler için zayıf bir ay olan Eylül’de %0,8 yükseldi ve yılbaşından bu yana %19 artarak rekor seviyelere ulaştı.

ABD borsalarında Cuma günü işlem faaliyetinde bir artış kaydedildi ve Ocak 2021’den bu yana en yoğun seans oldu. Bu, Federal Reserve’in son yarım puanlık faiz indirimi sonrasında geldi ve vadeli işlemler şimdi Kasım ayında başka bir önemli faiz indirimi için %51 olasılık öngörüyor.

Barclays ekonomisti Christian Keller, Fed’in agresif politika hamlesinin olağandışı doğasını vurgulayarak, “Hamle iyi işaretlenmişken, Fed’in dünya çapındaki USD likidite koşullarındaki rolü göz önüne alındığında önemini abartmak zordur,” dedi. Fed’in eylemlerinin işgücü piyasası koşullarının kötüleşmesini önleme taahhüdünü yansıttığını ekledi.

Önümüzdeki hafta, Başkan Jerome Powell, iki yönetici ve New York Fed Başkanı John Williams dahil olmak üzere en az dokuz Federal Reserve politika yapıcısının açıklamaları ile dolu.

Yatırımcılar ayrıca Cuma günü açıklanacak olan Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksini de yakından izliyor. Beklentiler, aylık %0,2’lik bir artış ve yıllık %2,7’lik bir hız yönünde, başlık endeksinin ise %2,3’e yavaşlaması bekleniyor.

Diğer merkez bankaları da gündemde; Swiss National Bank’ın Perşembe günü faiz oranını çeyrek puan düşürerek %1,0’a indirmesi ve %41 olasılıkla 50 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Sweden’in merkez bankasının da Çarşamba günkü toplantısında faiz oranını 25 baz puan düşürmesi bekleniyor.

Buna karşılık, Reserve Bank of Australia’nın Salı günkü toplantısında enflasyonun inatçı kalması nedeniyle faiz oranını %4,35’te tutması muhtemel.

ABD hükümet fonu müzakereleri de inceleme altında; mevcut 1,2 trilyon dolarlık bütçe 30 Eylül’de sona eriyor. Cumhuriyetçi ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından önerilen üç aylık geçici fon tasarısı oylamayı bekliyor.

Döviz piyasalarında dolar 143,95 yene yükselerek geçen haftanın düşük seviyesinden toparlandı. Euro da yen karşısında güçlendi ve dolar karşısında sabit kaldı.

Japonya’nın iktidar partisi LDP, 27 Eylül’de Başbakan Fumio Kishida’nın yerini alacak yeni bir lider seçecek.

Altın fiyatları, rekor seviyeye yakın 2.620 dolar/ons seviyesinde yüksek kalmaya devam etti. Comex altın vadeli işlemlerindeki net uzun pozisyonlar dört yılın en yüksek seviyesinde, bu da potansiyel bir geri çekilme riskine işaret ediyor.

Petrol fiyatları, geçen haftaki %4’lük rallinin ardından sabit kaldı. Brent ham petrolü 74,47 dolar/varil ve ABD ham petrolü 71,01 dolar/varil seviyesinde seyretti. Düşük borçlanma maliyetlerinin küresel ekonomik büyümeyi ve yakıt talebini artırması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habercarsibasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu